Starostovia z Pravnianskej doliny navarili vianočnú kapustnicu

15.12.2013 Prievidza

Nitrianske Pravno 15. decembra (TASR) – Približne sto litrov, plné dva kotly vianočnej kapustnice, navarilo počas víkendu na tradičných Vianočných trhoch v Nitrianskom Pravne, osem starostov a starostiek z Pravnianskej doliny združených v OZ Hornonitrie.

"V minulých rokoch sme spoločne varievali kapustnicu na podobnom podujatí v Handlovej. Teraz sme sa po prvý raz rozhodli variť na verejnosti kapustnicu pre našich občanov," informoval prezident združenia, starosta Kľačna Jozef Vrábeľ. "Dali sme do nej všetko, čo si dobrá kapustnica vyžaduje. Niekoľko kilogramov bravčových kolien, údených rebier, dobre vykvasenú kapustu, a samozrejme, sušené huby. Bol o ňu veľký záujem. Potešilo nás, že ľuďom skutočne chutila. Rozhodli sme sa preto, že v tejto novozaloženej tradícií budeme aj v nasledujúcich rokoch pokračovať," dodal Vrábeľ.

Nebola to však iba kapustnica, ktorá prilákala do centra Nitrianskeho Pravna stovky ľudí. Nechýbali stánky s hračkami, prútenými výrobkami, keramikou, ľudovoumeleckým i ďalším tovarom. Rozvoniavalo varené víno, návštevníci mohli ochutnať rôzne druhy medoviny. Atmosféru spríjemnili členovia folklórneho súboru Lubená z Poluvsia.
 

Vyberte región